Pizzastein

15 05 2012

Tynnpizza

Det har blitt en del pizza den siste tiden. Etter å ha fått bra dreis på deigen så kan jeg endelig lage pizzabunner som er supertynne. Men for at bunnen skal bli passe sprø og ikke soggy av fyllet er det kjekt med en pizzastein i ovnen.
Bare for å teste ut konseptet fant jeg en fin skiferstein i hagen. Som gammel(!) amatørgeolog fant jeg  fram hammer og meisel og fikk raskt tilpasset steinen til å passe i ovnen. Den første steinen jeg prøvde sprakk pga for intens undervarme. Etter det la jeg en ny skiferstein på rist slik at den ikke hadde direkte kontakt med bunnen og skrudde opp ovnen på full fres. Den har funket ypperlig siden til å steke pizza og nanbrød på.  Men den trekker til seg mye av fettet, og kunne sikkert vært en del tykkere. Jeg hadde planer om å kjøpe ildfaste murstein for å legge i bunnen av ovnen isteden. Etter å ha sjekket de fleste byggvarehus fant jeg ut at jeg må til en flis/naturstein-forhandler som Modena for å skaffe dem. Men siden de har ukurrante åpningstider for min del, har jeg ennå ikke kommet meg dit.

Pizzasteinen har flere funksjoner. Først og fremst skal den magasinere varme slik at den kan holde jevn høy temparatur når maten steker på den. Samtidig skal den være porøs nok til at en del fuktighet fra deigen blir dratt ut. Jeg har hatt skifersteinen i ovnen i lang tid, i tro om at ovnen ville holde en jevnere temperatur, men når jeg testet med termometer viste den seg å ha lite virkning. Det vil nok bli bedre med større steiner

Den største utfordringen med å steke supertynn pizza er å få den tynne lefsa inn i ovnen. I mangel av pizzaspade fant jeg ut at en tynn men solid papplate fungerte tilfredstillende om man var kjapp nok. Ventet jeg for lenge trakk fuktighet ut fra deigen inn i pappen og alt hang fast.

Naanbrød på skiferstein

Naan med hvitløkssmør

About these ads

Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Følg

Få nye innlegg levert til din innboks.

%d bloggers like this: